Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kelebihan dan Kekurangan Browser Google Chrome, Opera, Mozilla Firefox dan Internet Explorer

Anda sudah biasa dengan mendengar nama seperti Firefox, Opera, atau Google Chrome. Nah, mereka hanya satu contoh web browser yang popular yang digunakan oleh sebagian banyak orang. Tetapi adakah anda tahu apa kelebihan dan kekurangan dari Browser tersebut.
Kelebihan dan Kekurangan Browser Opera, Mozilla Firefox, Google Chrome dan Internet Explorer
Berikut adalah kelebihan dan kekurangan setiap Browser internet:

1. Mozilla Firefox
Kelebihan: mempunyai banyak fitur tambahan /add ons,  (https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/) yang bisa disesuaikan dengan keperluan pengguna. add ons dapat di peroleh dari Mozilla sendiri atau dari developer komuniti di seluruh dunia. Mozilla Firefox juga mudah dikemas kini dan mempunyai sistem Security / Security yang sangat baik. Browser ini juga mempunyai banyak konfigurasi jika dibandingkan dengan Internet Explorer.

Kekurangan: kadang-kadang proses loading dalam Mozilla Firefox cukup memakan waktu lama apabila mulai dari pencarian awal. Terutama jika banyak add ons dipasang. Sistem update pada Firefox juga akan berarti setiap kita membuka browser ini akan membuat update Dwonload otomatis ke versi baru Firefox itu sendiri jadi memakan waktu cukup lama dan menjadi lambat, tidak seperti Internet Explorer hanya menaikkan modul saja. Di samping itu, Firefox yang update juga biasanya menyebabkan beberapa penambahan pada add ons menjadi tidak berfungsi.

2. Opera
Kelebihan: Browser Opera adalah aplikasi Browser yang agak ringan, jadi ia tidak memerlukan memori yang besar pada komputer atau PC. Mempunyai klien e-mail dan rss  sendiri supaya tidak perlu menggunakan klien e-mail seperti Outlook, dan sebagainya. Mempunyai Opera Turbo boleh diaktifkan apabila conection lambat supaya proses itu dapat menjadikan Loading Browser lebih cepat. Panggilan cache lebih cepat.

Kekurangan: Browser Opera biasanya agak lambat dalam membaca skrip dalam beberapa halaman. Sama seperti Firefox, Update dari browser akan mengakibatkan anda harus dwonload beberapa penambahan pengayanya lagi.

3. Google Chrome
Kelebihan: Chrome kini mempunyai reputasi yang cukup kuat untuk bersaing dalam browser web Firefox di dunia. Browser Chrome boleh dianggap sebagai ringan, lincah, termasuk pada permulaan awal dan membuat tab peralihan. Chrome secara automatik akan menanda halaman semua tapak yang telah dibuka atau dilawati. Alamat dari browser Chrome juga berfungsi sebagai enjin carian supaya lebih praktikal. Design ini agak mudah dengan sistem keselamatan yang sangat kuat (yang paling tahan terhadap serangan hacker). Update Browser Chrome juga sangat mudah.

Kekurangan: Tetapi sayangnya Google Chrome kini tersedia dalam versi Beta. Chrome juga kelihatan kurang dinamik kerana tidak banyak. Beberapa pakar juga mengatakan bahawa Chrome masih banyak lubang security sehingga tidak di rekomendasikan untuk transaksi masalah keuangan. Apabila Lebih banyak tab yang dibuka maka memori akan lebih diperlukan waktu browsing.

4. Internet Explorer
Kelebihannya: Ia menyediakan add ons tetapi tidak seperti Firefox, untuk melihat lebih mudah, elegan dan menarik maka dispadukan dengan sistem pengendalian Windows, ini sangat mudah dan tidak rumit dalam operasi, Tampilan dan loading gambar lebih cepat dan lebihjelas, beberapa laman web hanya boleh dibuka khusus untuk IE dan sekarang Internet Explorer masih menjadi browser yang paling banyak digunakan di seluruh dunia.

Kelemahan: Seringkali tidak membaca skrip di sebagian web tertentu, sistem keselamatan tidak optimal, tidak ada fitur  tab, dan kecepatan di web yang terbuka dengan cepat bisa dikalahkan oleh yang lain terutama dalam keadaan bandwidth yang kecil.

Itulah artikel tentang Kelebihan dan Kekurangan Browser Opera, Mozilla Firefox, Google Chrome dan Internet Explorer. Setelah anda mengetahui kelebihan dan kekurangnnya dari browser tadi anda juga harus mengetahui Macam Macam Search Engine Di Dunia Yang Wajib Anda Ketahui, dan apabila anda ingin menjadikan browser anda lebih cepat anda harus membaca artikel tentang Cara Menghapus atau Membersihkan Cache Browser Di Google Chrome.
Demikian informasi tentang browser, semoga bermanfaat.

Post a Comment for "Kelebihan dan Kekurangan Browser Google Chrome, Opera, Mozilla Firefox dan Internet Explorer"